tisdag 6 december 2011

Nu får det fanimig vara nog!

Jag har slutat att köpa kyckling från kycklingindustrin, den där de stackars kycklingarna lagom till slakt bara dammsug upp i slaktmaskinen.
Nu är jag vid nästa steg. Jag slutar härmed att köpa lax. odlad i allafall, (någon annan har jag inte heller råd med). Jag är medveten om hur haven fiskas ut för att bli till fiskmjöl som laxarna föds upp på. Men inte nog med det, stora mängder "gift" används för att hålla dem friska i den stressande trånga miljön. När jag köpte min sista laxbit på fiskaffären i dag berättade affärsbiträdet om hur tjejen som jobbade med att rensa fisken fick eksem på händer och armar av just laxen, den odlade. Vad innehåller den egentligen för bekämpningsmedel? Är det något vi verkligen vill ha i haven? är det verkligen vad vi vill stoppa rätt i munnen?
Inte mer hemma hos oss.
Jag har faktiskt slutat att köpa kött på Ica också. det enda köttet vi har ätit de senaste är från det där lammet jag köpte från RJ´s. Men det är inget medvetet val det har bara blivit så. och så får det nog fortsätta. Fast jag passar på att köpa ekologisk julskinka efter jul, till extrapris, om det finns någon kvar.
Funderar lite på vad vi äter i stället. hm. lammsteken från förra söndagen räckte till halva veckan i olika former.
en omelett på ekologiska ägg.
igår åt vi något galet, testade att göra risotto på vildris, med lime och kokosmjölk, prova! det var överaskande och inspirerande! det var därifrån jag fick laxidén.. (ekologiskt vildiris, kokosmjölk och lime finns lätt att få tag på)
Men jag har en bit kvar. Hemma är en sak. Känner att vi nästan är i hamn. Lättare blir det ju sedan när jag får i gång lite odlingar och kaninerna kan börjar yngla av sig.

Men borta. Dels gillar jag ju så att smaka och äta mat, och dels vill jag helst inte vara till besvär. Detta är det stora steget att ta tag i.

bildkälla

Om man vill vara extra snäll mot havet så är musslor helrätt att äta. och odlade fungerar extra bra. tänk om musselindustrin kunde lobba lika bra som norska laxindustrin!
Nåväl, jag har ännu aldrig försökt mig på att laga till musslor. Men det ska det bli ändring på!


2 kommentarer:

  1. Ja, visst 17 är det frustrerande!!! Det finns inte ens REN MAT (& då menar jag inte renkött) att köpa i affären. Nä, man får helt enkelt leta fram en fiskare, en jägare & eller fixa maten själv..

    SvaraRadera
  2. det är det som är det värsta kanske. jag letar efter en inköpsförening att gå med i. som helst också kan köpa in frukt och grönsaker, men att också få det närproducerat? jamen det finns ju typ inga odlare i närheten ju!!

    SvaraRadera