söndag 16 september 2012

Jag kan inte städa, men jag försöker lite i taget

inom mig.
och runtom.
Jag försöker sortera bort det dåliga, det som förstör. Det som bryter ner mig, mina nära eller miljön.
Det tar tid och är svårt att komma fram till rätt val, just nu försöker jag hitta rätt i kläddjungeln. Visste du till exempel att fleecekläder och filtar kanske inte är så mysiga trotts allt? 
Och hur mysigt är det egentligen att gnugga en mjuk fleecepläd mot ett spädbarns hud? Babyoverall i mjuk fleece, eller babyoverall i plast? vilket låter mest säljande? visst finns det en poäng i att återvinna material tex. petflaskor. Men jag klär hellre mitt barn i ull från får som betar fritt på ängar.

haha ingen vidare bra bild och inte kan jag redigera den bättre heller. men jag tror ni fattar vad jag menar.
Jag undviker gärna att köpa petflaskor, och behöver jag ta med mig vatten har jag det hellre i en glasflaska.
Ett steg mot en bättre värld!

Kan du inte spinna, sticka och väva själv finns det en del plagg att köpa
här på ekotextil och  här på Nöstebarn både kläder för barn och vuxna.
stickar man själv vilket jag vill komma igång med igen i höst skall man använda sig av garn som är Mulesing fritt och inte av superwash kvalitet då man har tvättat bort ullens naturliga bra egenskaper. I övrigt försöker jag använda så mycket av de kläder jag redan har, i värsta fall köpa nya och då av bla, ekobomull (förutom ull) men. Bomull är hur man än vänder och vrider på det en mycket krävande gröda.
Nej, det kanske inte är så lätt att leva men det blir ju inte lättare i framtiden om vi pajjar alla ekosystem och fyller våra kroppar med hormonstörande ämnen från bla. plast som på sikt gör det skitsvårt att bli med barn. osv. osv.

tillägg, naturligtvis är secondhand bra, om man håller sig till naturmaterial!  

4 kommentarer:

 1. Grymt motiverande!!!

  Min mamma har alltid propagerat för ull, så jag har blivit lite hjärtvättad där... ;)
  Men som du säger, de där små sakerna, som pet-flaskor. & egentligen all möjlig dricka som transporteras oändliga mil för att släcka vår törst, när vi egentligen kan nöja oss med vanligt vatten.

  Kul föresten att du tänkte börja om med hästar igen :)

  SvaraRadera
 2. Tack, det behövs pepping i det här projektet!

  mmm, snart är det dags med hästarna...

  SvaraRadera
 3. Det där med textil är en ruskig historia och något som allt för få tänker på. Precis som du skriver är bomull inte riktigt bra hur man än vänder och vrider på den, jag försöker undvika all bomull, även ekologisk. Second hand är ju bra, men inte alltid. En del äldre ylleplagg är behandlade med massa gift. Ska nog skriva min C-uppsats om just det, giftet vi ärvde. Det är en hel djungel där det är svårt att veta vad som är bra för miljön och för en själv. Det är läskigt så mycket gift det finns!

  Försöker också undvika plast i största mån, försöker använda glasburkar som matlådor istället för plast. Men det är svårt, jag får påminna mig själv varje dag och vissa dagar finns det mindre ork till miljötänk. Därför är inlägg som detta som en stor pepp-spark i baken. Tack för det!

  SvaraRadera
 4. Tack Malin! Jag behöver pepp-sparkas jag också, och din blogg gör det på ett fint sätt! man blir mest inspirerad alltså!

  SvaraRadera