onsdag 13 juni 2012

Föda?Fredagen den 13 juni för 4 år sedan föddes F. Vi åkte till Mora sjukhus eftersom vi då bodde i Hälsingland och valde mellan Mora,  Hudiksvall och Gävle. Vi hade hört bäst om Mora och valde därefter trotts den mindre vägen genom skogen.  Väl där, ja det tog några timmar av hårt arbete förståss, föddes den lille prinsen medans åskan blixtrade och mullrade utanför fönstret.  Det var tom. så att under tiden jag blev ihopsydd blinkade den stora lampan som lyste upp mitt underede. Det var nog ett reservaggregat som slog igång. Det var fint alltihop, men det var mycket den duktiga barnmorskans förtjänst. Samma barnmorska under nästan hela förlossningen, det är tur det, en fredag den trettonde. Det var bara en annan förlossning i något rum intill, men den tog fart först senare. Det fanns tid att föda barn. Barnmorskan läste av mig bättre än vad jag kände mig själv och jag fick arbeta i min takt.
Nu är förlossningen på Mora sjukhus stängd sedan 2009. Skall tillägga här att vi bodde utanför Bollnäs, några år tidigare fanns där ett nybyggt bb vad jag har förstått men blev stängt på grund av dålig lönsamhet eller brist på kompetens. Bollnäsborna och folk från byarna runt om kring får åka  till Gävle eller Huddik i stället. Då tvingas de flesta köra minst 10-12 mil till bb (jag har visst hört moderna historier om kvinnor som först får ta skotern över fjället och sedan 40 mil i bil till BB, långt uppe i norra Sverige men det var inte om det nu). Nu bor vi på västkusten och skulle ha 6 mil till närmsta bb om behovet skulle finnas. MEN JAG VILL INTE!!! Alltså jag vill gärna få fler barn men jag vill inte föda på ett jättesjukhus som NÄL. Ett som är proppfullt av allsköns sjukdomar och där kvinnor föder på löpande band.  Där personalen har fler olika förlossningar att ta hand om samtidigt, och där kvinnorna hetsas att få ut ungen lite fortare så nästa föderska kan ta över sängen.  
Jag vägrar föda i den miljön.
(om jag kommer föda fler barn alls då förstås)
Men alternativet är dyrt. Eller de kan ju förstås vara gratis, bara att klämma ut ungen så är det gjort, Men det känns nog tryggt att ha en eller två erfarna barnmorskor med. I vissa län i Sverige finns förlossningsfrihet, man har som föderska själv rätt att bestämma vart man vill föda sitt barn, utan att betala en massa pengar. Man kan stanna hemma i den miljön som man känner sig tryggast i och man slipper ryckas upp och transporteras bort under förlossningsarbetet. Det har visat sig att normala graviditeter som avslutas på detta sätt oftare är fria från komplikationer. (= billigare) Kvinnan tillåts föda i sin takt. Det handlar naturligtvis om kvinnans eget val, vill hon föda på sjukhus är det ju där hon skall vara.
I vissa av våra granländer är det visst bra mycket vanligare att föda hemma, Nederländerna tex. och hur är det där? Färre spruckna underliv? Färre akuta förlossningar? Det handlar inte om att det var bättre förr, för det var det inte, utan om valfrihet. För alla. Än så länge behöver man punga ut en rejäl slant om man vill få hem en barnmorska, om man bor häromkring. Bor man i Stockholm eller Umeå behöver man inte betala.

Läs mer här om du är intresserad;

Artikel i Svd som skriver en del om det jag tänker

3 kommentarer:

  1. Födde på Östra och jag är såååå nöjd med det. Barnmorskorna var helt fantastiska, och jag kände mig varken stressad eller pressad. Hemförlossning är nog inget för mig. Är orolig för att jag aldrig skulle förlåta mig själv om något faktiskt skulle hända barnet och jag inte hade åkt dit rätt hjälp och utrustning finns. Men med tanke på hur fort det gick att föda första gången så ska jag nog iaf läsa på lite om hemförlossning för säkerhets skull, om jag liksom inte hinner annat... kram A

    SvaraRadera
  2. det gäller att ta sig dit bara. 7mil, och jag är stressad redan nu över trafiken när man skall in i göteborg. och sedan ha bråttom i trafikstockning känns ju inte super i förlossningsarbete, även om det är fint att föda där.

    SvaraRadera
  3. Håller verkligen med dig! Är glad att jag hann flytta från öa innan jag kläckte. Jag hade bara tio minuter dit med bil (nåja, det var morgonrusning och vägarbeten, så 30 minuter då...) Och hade det tagit bara några minuter till så hade det blivit bilförlossning, men det kanske är att likställa med hemförlossning? ;)

    SvaraRadera